Zo’n 75 procent van de vrouwen schijnt er last van te hebben: bedriegerssyndroom. In het Engels: imposter syndroom.
Het gevoel hebben dat je maar wat aanrommelt, dat je niet werkelijk gekwalificeerd bent om te doen wat je doet, dat je het allemaal eigenlijk niet precies weet en dat je vandaag of morgen ongetwijfeld door de mand zult vallen.
Geruststellend misschien, dat je dus echt niet de enige bent. Maar het kan wel behoorlijk je leven vergallen.
Het maakt je onzeker, op je hoede, onnodig bescheiden. Je durft misschien niet voor promotie te gaan, laat mooie kansen voor anderen (waarvan jij denkt dat ze het wel beter zullen kunnen) liggen. Of je bent veel te hard aan het werk, om je telkens maar te bewijzen. Om nog maar te zwijgen van de onaardige en ondermijnende dingen die je in je hoofd allemaal tegen jezelf zegt.
Ik schreef onlangs een nieuwe ‘over mij’ pagina voor mijn website, en daar doe ik een boekje open over mijn eigen schermutselingen met de bedrieger. Hier vind je ‘m.
Maar wat doe je er aan? Want hou op zeg, je gaat toch niet de rest van je leven gebukt blijven gaan onder het idee dat je niet goed genoeg bent, de kluit loopt te belazeren, en vroeg of laat ontmaskerd zult worden!
Ik geef je een paar tips.
1. wees transparant. Niet onnodig bescheiden, maar gewoon: eerlijk. Vertel hoe je opgeleid bent, wat voor papieren je hebt, wat je ervaring is, wat je talenten zijn. Wind er geen doekjes om. Dan weet je zeker dat je niks te verbergen hebt.
2. scheid je gevoelens over jezelf van de feiten. Schakel daar zo nodig iemand bij in, die wèl objectief kan kijken.
3. verzamel bewijs van je successen
4. eigen je je successen toe. Met andere woorden: erken dat jij het was die dit regelde, voor elkaar kreeg, aankaartte, schreef, maakte etc. En wat dat opleverde
5. leer je kritische stem kennen en onschadelijk maken
Lastig om zelf te doen? Ik heb in mei weer plaats voor 2 1-op-1 trajecten.
Hier kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
Tot gauw!